JASNA ŠARALICOM NASLEĐENOM OD BAKE UKRAŠAVA JAJA VOSKOM: I decu je učila ovoj staroj tehnici (FOTO)
Jasna Vitošević, Foto: Printscreen/RTS

šaranje jaja

JASNA ŠARALICOM NASLEĐENOM OD BAKE UKRAŠAVA JAJA VOSKOM: I decu je učila ovoj staroj tehnici (FOTO)

Ranijih godina Jasna je sa veroučiteljima organizovala i radionice gde je decu učila da savladaju tehniku ukrašavanja jaja voskom.

Objavljeno:

Tradicionalno šaranje uskršnjih jaja voskom dugotrajan je i zahtevan posao. Jasna Vitošević iz Jagodine već decenijama tako ukrašava jaja u želji da sačuva tradiciju i duh Uskrsa koji je kao mala imala u Orahovcu na Kosovu i Metohiji.

Rad koji smiruje,iziskuje puno mašte, strpljenja ali i ljubavi. Šaralicu neophodnu za crtanje voskom Jasna je nasledila od pokojne bake Mileve, od koje je kako kaže, kao sedmogodišnja devojčica i naučila da tako ukrašava jaja za Uskrs.

„U Orahovcu je svako domaćinstvo imalo ova ukrašena jaja. Od alata je potrebno ova šaralica, vosak, sveća i naravno jaje. I puno strpljenja i ljubavi. Najčešći motivi su cveće i motiv vezan za Uskrs. Naslednika u ovom poslu već imam, to je moja mala bratanica Sofija koja rado sa mnom crta jaja, ona ima osam godina i drago mi je što prenosim na nekog ovo umeće“, kaže Jasna Vitošević iz Jagodine.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Ranijih godina Jasna je sa veroučiteljima organizovala i radionice gde je decu učila da savladaju tehniku ukrašavanja jaja voskom. Za taj posao kao i svaki drugi, kaže Jasna, najbitnija je ljubav.

Bonus video:

00:17

Ovako izgleda kad Goga Sekulic farba jaja

(Espreso/ RTS, Vesna Lazić/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.